Zwembadrobots en zwembadreinigers zijn er in verschillende vormen, maten, merken en types. Wij kunnen ons dus goed voorstellen dat het moeilijk kan zijn om de juiste keuze te maken. Daarom hebben wij verschillende robots voor je getest om te helpen bij de eventuele aanschaf.

Zwembadrobots kunnen we doorgaans onderscheiden in twee groepen: zwembadrobots die enkel de bodem reinigen en zwembadreinigers die naast de bodem ook de wanden en waterlijn schoonmaken. In deel 1 van de zwembadrobottest zullen we de eerste groep behandelen.

Kandidaten


Zodiac Tornax bodemzuiger

De Zodiac Tornax bodemreiniger reinigt alle soorten zwembadbodems en vormen. Dit instapmodel heeft een uistekende prijs/kwaliteitverhouding. In 2 uur is de gehele bodem van je zwembad schoon. De filtercartridge is vanaf de bovenzijde bereikbaar, waardoor je hem makkelijk schoonmaakt. Dankzij het lichte gewicht haal je hem ook makkelijk uit het zwembad. Met de 2 rupsbanden heeft de robot op vrijwel iedere ondergrond de juiste grip. Wel heeft de robot maar 1 borstel. Er is dus geen extra borstel voor een nog grondigere schoonmaak. Een van de overige nadelen is dat de robot niet is voorzien van een swivel, die ervoor zorgt dat de kabel nooit in de knoop kan komen. Er is verder geen mogelijkheid om meerdere schoonmaakprogramma's in te stellen. Daarnaast wordt geleverd zonder transportkarretje. Tot slot zit de wateruitstroom schuin naar boven, waardoor eventueel achterliggend vuil niet verder weg wordt geblazen. Dat is weer een voordeel.

Conclusie:
Zeer handzame, lichte zwembadrobot met prima prestaties. Onderhoud plegen is erg gemakkelijk. Helaas maar 1 borstel en geen swivel, waardoor je in die 2 uur wel in de gaten moet houden dat de kabel niet in de knoop raakt. Eindcijfer: 7,5


Dolphin Zenit 10 bodemzuiger

In 2012 werd de Dolphin Zenit 10 geïntroduceerd. De robot lijkt wellicht veel op andere Dolphin robots, maar er zijn op een aantal punten verbeteringen toegepast. Het grootste minpunt bij sommige andere Dolphin robots, de filterzak, is bij deze zwembadreiniger vervangen door twee filtercassettes. Ook zijn de filtercassettes toegankelijk van de bovenkant, waardoor ze gemakkelijker schoon te maken zijn. Standaard wordt de zwembadrobot geleverd met twee soorten filters; één set grove en één set fijne filters. De Dolphin Zenit 10 wordt geleverd met een transportkarretje. De robot kan hiermee veilig opgeborgen worden. Ook is de Zenit 10 uitgerust met een swivel die verwarring van de kabel voorkomt. De robot heeft twee borstels, en het schoonmaakresultaat van de Dolphin Zenit 10 bodemzuiger is fenomenaal. Tot slot zit de wateruitstroom van de robot boven, en niet achter zoals bij vele Zodiac robots; het eventuele vuil dat nog achterblijft op de bodem wordt niet nog verderweg geblazen.

Conclusie:
De Dolphin Zenit 10 is een volwassen model. Alles wat wij ons konden wensen zit erop of wordt bijgeleverd. Deze zwembad robot is te omschrijven als: Uiterst betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en effectief. Eindcijfer: 9


En de winnaar is....

Uit onze test is gebleken dat de Dolphin Zenit 10 de verdiende winnaar in de categorie "Bodemzuigers" is. Uitstekend schoonmaakresultaat en ultiem gebruiksgemak kenmerken deze zwembadrobot. Ten opzichte van de Zodiac Tornax is er bij de Zenit 10 robot beter nagedacht over de daadwerkelijke werking in praktijk. Het prijsverschil is het wat ons betreft waard. Daarentegen is de Tornax een prima robot als je op zoek bent naar een robot in een lagere prijsklasse; een prima instapmodel.